20150512050128-shutterstock-124904123

Ce este managementul proiectelor? Cine este managerul unui proiect?

Astăzi vom vorbi despre câteva întrebări principale ce țin de managementul unui proiect .
Nu ne vom adânci prea mult în teorie, așa cum multe cărți bune si articole se pot găsi online, ce vă vor explica bazele managementului proiectelor. Credem totuși că întrebarea „De ce managementul unui proiect este necesar” nu a fost discutată suficient.

Să începem de la întrebarea principală: Ce este managementul unui proiect?

Managementul proiectelor este procesul de organizare a producerii si împlinirii unui proiect. Schițarea pașilor sub formă de schemă, calcularea riscurilor și potențialelor schimbări sau a consecințe – sunt unele din sarcinile unui manager de proiect.

Cine este managerul unui proiect?

Managerul proiectului este persoana responsabilă de conducerea proiectului, care ar trebui să rezulte cu un produs splendid. În caz că acest lucru nu se implinește, el e cel ce poate fi blamat pentru eșec.

Acum că ne-am lămurit cu primele 2 întrebări, să vorbim despre: de ce cuiva i-ar trebui un manager de proiect sau de ce ideea ta de business ar trebui prezentată sub forma unui proiect?

Imaginează-ți că ai o idee grozavă pentru business, ce s-ar solda cu profituri de milioane (cel puțin asa crezi tu). Înainte de a începe, vrei să ai garanția că business-ul tău nu va cădea. Știi și tu, în ziua de azi o idee minunată poate eșua ușor datorită competiției, deci planificarea este importantă.

Planificarea

Ce va trebui să planifici?

Va trebui să planifici cum vei duce la bun sfârșit produsul tău perfect. Și anume prin a răspunde la următoarele întrebari:

  • Care este produsul tău? Întruchipează o descripție completă si notează specificațiile tehnice.
  • Când il vrei gata pentru punerea pe piață ? Setează-ți o dată limită. Aceast interval de timp te va ajuta să îți calculezi costurile și cheltuielile.
  • Cine va participa la procesul de producție? Ce tip de specialiști vei avea nevoie si cîți? În baza dății limită și salariului mediu pe piață pentru acești specialiști, vei putea calcula care vor fi cheltuielile de echipă (personal).
  • Ce instrumente(materiale, platforme etc – orice va contribui la procesul de producție) vor fi necesare? Calculează-le costul.

Mai apoi, odată ce le-ai răspuns pe toate, gândește-te la: Cât de tare au clienții nevoie de produsul tău? Există vreo competiție? Cât profit va aduce in primele luni? Cât profit va aduce in primii ani? Cât va costa mentenanța acestuia? etc.

Balansează costurile potențiale si profiturile potențiale. Vei întelege ușor dacă ideea ta genială pentru business merită o încercare sau nu.

Înainte de a începe, desigur toate răspunsurile la întrebările anterioare vor fi doar estimații. Dar să clarificăm: tu vei face aceste estimări, doar când ești la curent cu cererea pe piață, specificațiile produsului si procesul creării acestuia.

Angajarea unui manager de proiect

Dacă alegi sa angajezi pe cineva să îți conducă proiectul, atunci asigură-te că persoana este:

  • 100% dedicată produsului și procesului de dezvoltare
  • Posedă studii si experiență anterioară relevanta sferei tale de activitate
  • Are un background puternic in IT(dacă e vorba despre dezvoltarea aplicațiilor)
  • Este responsabil/ă și are o logică puternică
  • Are o reacție bună. Nu iți va vine a crede cât de util este să ai un manager de proiect cu o reacție bună, ce poate prognoza mișcările proaste înainte de a se întampla. Si care știe ce măsuri să aplice pentru evitarea acestora.
  • Deține acel ceva cu oamenii când comunică. Noi am numi-o abilitatea de hipnotizare, dar nu este chiar hipnotizare, sunt doar abilități admirabile de comunicare si influență/motivare a echipei.

 

Ca o concluzie: tu ai nevoie de managementul proiectului pentru a conduce un business sănătos și pentru a obține un produs cu succes. Fără el, business-ul tău va fi un haos – plin de erori si greșeli fatale – va fi un proces neplăcut de lucru pentru oamenii tăi – va fi o grijă constantă pentru tine și nu te va lăsa să dormi nopțile.