Cum să eviți încălcarea drepturilor de autor?

Rangval Services

Ai încărcat vreodată o imagine sau un videoclip pe un site web, ca în scurt timp să fie șterse din cauza problemelor legate de drept de autor? Peuntru a evita aceasta, îți propunem niște soluții simple.

Află ce protejează drepturile de autor

Dreptul privind drepturile de autor protejează orice creație originală și acordă titularului acesteia dreptul de autor cu detalii precum: cînd, cum și de cine această lucrare poate fi distribuită sau expusă undeva. Acestea includ lucrări literare, picturi, fotografii, desene, filme, muzică, coregrafie, sculpturi și multe alte lucrări creative.

Află ce nu este protejat

Dreptul de autor nu protejează ideile fundamentale ale unei opere de creație și nici faptele. Spre exemplu, drepturile de autor nu te împiedică să preiai din cărți idei și fapte, iar mai apoi să le exprimi în felul tău. Astfel, nu uita să faci referință la autorul acestor idei și dacă nu o faci, aceasta constituie o încălcare a Legii drepturilor de autor. De asemenea, aceasta ar putea fi numit plagiat în conformitate cu legea comună a statului, astfel fii precaut.

Nu confunda drepturile de autor, mărcile comerciale și alte forme de „proprietate intelectuală”

Anume termenul „proprietate intelectuală” a indus în eroare aceste lucruri total diferite. Conform spuselor lui Richardson Stallman „Non-avocații care aud un termen aplicat al acestor diferite legi presupun că se bazează pe un principiu comun și că funcționează în mod similar. Este greșit, aceste legi au apărut separat, au evoluat diferit, includ diferite activități, au reguli diferite și pun diferite probleme de politică publică.”

Mărcile comerciale interzic utilizarea anumitor cuvinte, mărci, simboluri etc. în anumite contexte pentru a proteja consumatorii de declarații false. De exemplu, dreptul de autor nu te va împiedica să scrii un software de editor de text și să-l numești „Microsoft Text Editor”, iar legea mărcilor comerciale ar interzice asta.

Nu prelua nimic de pe Internet sau din orice altă parte

„Am găsit-o pe internet” nu reprezintă o apărare împotriva încălcării drepturilor de autor. Lucrurile pe Internet sunt la fel de protejate ca orice altul din realitate.

Dacă nu ai creat un lucru, nu îl poți folosi cu ușurință, chiar dacă nu este nici un simbol al drepturilor de autor. Dacă ai fi trecut lângă o biciclectă lăsată în stradă, nu ai fi luat-o. Aceasta evident ar reprezenta un furt. Acest lucru este valabil pentru o fotografie pe Internet. Mai întâi de toate, caută licența sau permisiunile înainte de a utiliza ceva care nu este al tău.

Te întrebi unde poți găsi imagini gratuite și fără bătăi de cap?

Imaginile de domeniu public reprezintă o sursă excelentă pentru fotografii gratuite. Însă sunt câteva reguli pe care ar trebui să le urmezi atunci când vine vorba de domeniu public. Astfel, nu utilizați imaginile pentru activități ilegale, persoanele din imagine nu pot fi atașate într-o manieră negativă.

Iată o listă de site-uri unde poți găsi imagini gratuite. Multe dintre acestea au imagini de domeniul public, dar unele au contracte de licență. Asigură-te că ințelegi restricțiile privind fiecare imagine înainte de a le publica.

De asemenea, Wikipedia are o listă exhaustivă de surse în care puteți găsi imagini de domeniu public.

În general, este important să înțelegi legile privind drepturile de autor sau drepturile pentru orice creație originală pentru a evita încălcarea drepturilor de autor. Deturnarea cu amenzi sau acțiuni legale poate lua timp și resurse. Pașii de evitare a încălcării drepturilor de autor sunt destul de simpli: identifică și protejează lucrările originale și explică altora despre încălcarea drepturilor de autor.

Dacă va plăcut articolul, lăsați un comentariu, iar dacă sunteți interesați în serviciile noastre, nu ezitați să ne contactați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *